Kijk de video: Wel en wee van het ree
https://www.over-reeen.nl/portals/0/afbeeldingen/video/wel_en_wee_ree_720.webp
https://www.over-reeen.nl/Portals/0/video/wel_en_wee_ree.mp4
Geproduceerd door: Dick Bulten
Mogelijk gemaakt door: Vereniging Het Ree

2009-02-18T00:00:00+01:00

Het ree

Het ree (Capreolus capreolus) is ambassadeur voor natuur. De schijnbare aaibaarheid, het bambi-effect en de grote kans dat je het dier ziet maakt dat het ree gezocht en graag gezien wordt door de natuurliefhebber.

Op de websites van kenniscentrum Reeën vind je het uiterlijk, het gedrag en de zintuigen van het ree. Maar bijvoorbeeld ook met welke andere diersoorten het ree verwant is en hoe de populatie zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld.

Het lijkt een wonder dat ondanks de uitbreidende samenleving, de reeën zich kunnen handhaven. Dat is het niet! Het wordt veroorzaakt door de wijze waarop wij samenleven met reeën. Er is namelijk geen diersoort die de afgelopen eeuwen zo beschermd en intensief bejaagd is als het ree. De wijze waarop deze bescherming en het populatiebeheer is vormgegeven heeft ertoe bijgedragen dat het leefgebied anno 2020 nog steeds groter wordt en er meer reeën zijn dan een eeuw geleden. Blijkbaar zijn er nu betere leefomstandigheden voor reeën dan toen.

Dat heeft echter gevolgen bijvoorbeeld voor andere plant- en diersoorten. Zo heeft de wolf zich weer in Nederland kunnen vestigen mogelijk dankzij dit beheer van diens voedsel; het ree. Maar het geeft ook gevaarlijke situaties bijvoorbeeld als reeën in het verkeer oversteken of als reekalveren in het te maaien gras liggen.

Kortom het ree is ook een voorbeeld en een graadmeter voor duurzaam natuurbeheer!

Cookies instellen